देश आरो क्षेत्र क अनुसार आधिकारिक भाषा सिनी के सूची

देश आरो क्षेत्र क अनुसार आधिकारिक भाषा सिनी के सूची विश्व क देश आरो आश्रित क्षेत्र क राजभाषा क सम्पूर्ण सूची छेकै। एकरा मँ उ सिनी भाषा शामिल छै जेकरौ आधिकारिक भाषा क दर्जा या त राज्यव्यापी व राज्य क कोनो भाग मँ छै, व जे राष्ट्रीय भाषा, क्षेत्रीय भाषा, या अल्पसंख्यक भाषा क रूप मँ दर्जा रखै छै।

परिभाषा संपादन करौ

  • राजभाषा: राज्य मँ एगो अद्वितीय कानूनी दर्जा रखै वाला के रूप मँ नामित: आम तौर प, एगो राष्ट्र केरौ विधायी निकाय मँ प्रयोग करलौ जाय वाला भाषा, या त आधिकारिक सरकारी व्यवसाय के भाषा।
  • क्षेत्रीय भाषा: एक विशिष्ट क्षेत्र, प्रशासनिक प्रभाग, या राज्य के क्षेत्र तक सीमित आधिकारिक दर्जा के रूप मँ नामित।
  • अल्पसंख्यक भाषा: (जेना कि यहाँ प्रयोग करलौ गेलौ छै) राज्य के भीतर अल्पसंख्यक आबादी द्वारा बोललौ जाय वाला आरू आधिकारिक तौर पर ऐन्हऽ नामित करलौ जाय वाला भाषा।
  • राष्ट्रीय भाषा: एकगो एन्हौ भाषा जे विशिष्ट रूप सँ कोय राज्य, राष्ट्र, अथवा देश क राष्ट्रीय पहिचान के प्रतिनिधित्व करै छै।


देश/क्षेत्र केरौ सूची संपादन करौ

देश राजभाषा क्षेत्रीय भाषा अल्पसंख्यक भाषा राष्ट्रीय भाषा व्यापकता सँ बोललौ जाय बला भाषा
अबखाजिया (इ क्षेत्र केरौ स्वतंत्रता विवादित छै।) जॉर्जियाई अबखाज
अफगानिस्तान[१] पश्तो
अल्बानिया अल्बानियाई इतालवी
अल्जीरिया
  • अरबी
  • तमाज़ाइट
अल्जीरियाई फ्रेंच
अंडोरा कातालान
अंगोला पुर्तगाली
एन्टीगुआ आरो बारबुडा अंग्रेजी
अर्जेंटीना कोय्यो नाय (स्पेनिश क वास्तविक स्थिति छै)
आर्मेनिया अर्मेनियाई अर्मेनियाई (राज्य क भाषा)
आर्टसाख देश
ऑस्ट्रेलिया कोय्यो नाय(अंग्रेज़ी क वास्तविक स्थिति छै)
ऑस्ट्रिया

जर्मन

जर्मन (राज्य भाषा)
अजरबैजान अज़रबैजानी अज़रबैजानी (राज्य क भाषा)
बहामास अंग्रेज़ी
बहरीन अरबी
बांग्लादेश बंगाली बंगाली अंग्रेज़ी
बारबाडोस अंग्रेज़ी
बेलारूस
बेल्जियम
बेलीज अंग्रेज़ी स्पेनिश (मेक्सिको आरो ग्वाटेमाला केरौ साथ सीमा) क्रिओल (लिंगुआ फ़्रैंका)
बेनिन फ्रेंच
भूटान जोंगखा भाषा
बोलीविया
बौसनिया आरो हेर्जेगोविना
  • कोय्यो नाय (बोस्नियाई, क्रोएशियाई आरो सर्बियाई सिनी क वास्तविक स्थिति छै)
बोत्स्वाना
  • अंग्रेज़ी
त्सवाना
ब्राजील

पुर्तगाली

पुर्तगाली
ब्रूनेई
बल्गारिया बल्गेरियाई
बर्कीना फासो फ्रेंच
बरण्डी किरुंडी स्वाहिली
कंबोडिया खमेर
कैमरून
  • अंग्रेज़ी
  • फ्रेंच
कनाडा
  • चिपेव्यान
  • क्री
  • गिविचिन
  • इनुइनाकटुन
  • इनुक्टिटूट
  • इनुवियलुकटुन
  • उत्तर गुलाम
  • दक्षिण गुलाम
  • तोचो
केप वर्डे पुर्तगाली केप वर्डियन क्रियोल
मध्य अफ्रीकी गणराज्य
चैड
  • अरबी
  • फ्रेंच
चिली चिली स्पेनिश (जातीय समूह क भाषा सिनी ओकरौ क्षेत्रौ मँ आधिकारिक छै) चिली स्पेनिश
चीन मंदारिन चीनी कैंटोनीज (हांगकांग आरो मकाऊ मँ वास्तविक)
क्रिस्मस द्वीप अंग्रेजी, मंदारिन चीनी, मलय
कोकोज (कीलिंग) द्वीप समूह अंग्रेजी, कोकोस मलय मलय
कोलोंबिया स्पैनिश (जातीय समूह क भाषा सिनी ओकरौ क्षेत्रौ मँ आधिकारिक छै)
कोमोरोज
कांगो फ्रेंच
कॉन्गो फ्रेंच
कुक द्वीपसमूह अंग्रेजी, कुक आइलैंड्स माओरी
कोस्टा रीका स्पैनिश
क्रोएशिया क्रोएशियाई
  • इतालवी (इस्त्रिया काउंटी)
  • रोमानी (गैर-क्षेत्रीय)
  • स्लोवेनियाई (गैर-क्षेत्रीय)
क्यूबा स्पैनिश
सायप्रस अंग्रेज़ी
चेक रिपब्लिक
  • चेक
  • स्लोवाक
डेनमार्क डेनिश जर्मन (दक्षिणी जूटलैंड में)
जिबूटी
  • अरबी
  • फ्रेंच
डोमिनिका अंग्रेज़ी
डोमिनिकन गणराज्य स्पैनिश
पूर्वी तिमोर
इक्वेडोर
  • स्पैनिश
  • क्वेशुआ (अंतरसांस्कृतिक संबंध क आधिकारिक भाषा)
  • किछवा (आधिकारिक अल्पसंख्यक lअंगुएज)
  • शुअर (आधिकारिक अल्पसंख्यक भाषा)
मिस्र अरबी कॉप्टिक मिस्र की भाषा मिस्र की अरबी
अल साल्वाडोर स्पैनिश
इक्वेटोरियल गिनी
  • फ्रेंच
  • पुर्तगाली
  • स्पैनिश
इरिट्रिया तिग्रीन्या
  • अरबी
  • इटालियन
एस्टोनिया एस्टोनियाई रूसी
स्वाज़ीलैंड
इथियोपिया
फिजी
फिनलैंड सामी (एनोंटेकियो में, इनारी, सोदंक्यला, उत्सजोकी)
  • फिनिश
  • स्वीडिश
फ्रांस फ़्रेंच[३]
गैबॉन फ्रेंच
गाम्बिया अंग्रेज़ी
जॉर्जिया जॉर्जीयन
जर्मनी जर्मन
  • डेनिश
  • निचला सोरबियन
  • उत्तर पश्चिमी
  • रोमानी
  • अपर सोरबियन
घाना अंग्रेज़ी
ग्रीस यूनानी
ग्रेनेडा अंग्रेज़ी
ग्वाटेमाला स्पेनिश
गिनी फ्रेंच
गिनी-बिसाऊ पुर्तगाली
गुयाना अंग्रेज़ी गुयानीज क्रियोल
हैती
होंडुरास स्पेनिश
हंगरी हंगेरियन भाषा
  • क्रोएशियाई
  • जर्मन
  • रोमानियाई
  • सर्बियाई
  • स्लोवाक
  • स्लोवेन
आइसलैंड
भारत
इंडोनेशिया इन्डोनेशियाई जावानीस इन्डोनेशियाई
ईरान फारसी फारसी
इराक
आयरलैंड आयरिश
इज़राइल हिब्रू अरबी अंग्रेज़ी
  • रूसी
  • अंग्रेज़ी
इटली इतालवी
  • लादिनी
  • स्लोवेनिया
आइवरी कोस्ट फ्रेंच
जमैका अंग्रेज़ी जमैका पटोइस
जापान कोय्यो नाय (जापानी क वास्तविक स्थिति छै) जापानी
जॉर्डन अरबी
कजाखस्तान कजाख
केन्या अंग्रेज़ी स्वाहिली
किरिबाती अंग्रेज़ी किरिबाती
उत्तर कोरिया कोरियाई
दक्षिण कोरिया
कोसोवो
  • अल्बानियाई
  • सर्बियाई
तुर्की
  • अल्बानियाई (देशव्यापी)
  • सर्बियाई (उत्तरी कोसोवो)
कुवैत मानक अरबी
किर्गिस्तान किरगिज़
लाओस लाओ
लातविया लातवियाई रूसी
लेबनान आराबीआईसी
  • अरबी
  • अर्मेनियाई
  • अरबी
  • अंग्रेज़ी
  • फ्रेंच
  • अरबी
  • अंग्रेज़ी
  • फ्रेंच
लेसोथो सोथो
लाइबेरिया अंग्रेज़ी
लीबिया अरबी
लिकटेंस्टीन जर्मन
लिथुआनिया लिथुआनियाई
  • रूसी
लक्ज़मबर्ग लक्जमबर्गिश
मेडागास्कर मालागासी
मलावी
  • अंग्रेज़ी
  • चिचेवा
चिचेवा
मलेशिया मलय क्षेत्रीय/राज्य बोलियां मलय
मालदीव धिवेही
माली फ्रेंच तमाज़ाइट (आजावद जिला)
माल्टा मोलतिज़
माल्टा क सॉवरेन मिलिट्री ऑर्डर इतालवी
मार्शल आइलैंड्स अंग्रेज़ी मार्शली
मॉरिटानिया अरबी फ्रेंच
मॉरीशस अंग्रेज़ी

मॉरीशस क्रियोल (जेकरा 'मॉरिसियन' भी कहलौ जाय छै)

अंग्रेज़ी
मेक्सिको कोय्यो नाय (स्पेनिश क वास्तविक स्थिति छै) कोय्यो नाय (स्पेनिश क वास्तविक स्थिति छै)
फेडरेटेड स्टेट्स ऑफ़ माइक्रोनेशिया अंग्रेज़ी
मोल्दोवा रोमानियाई
मोनाको फ्रेंच मोनेगास्क
मंगोलिया मंगोलियाई
मोंटेनेग्रो
मोरक्को अरबी दारिजा (मोरक्कन अरबी)
मोज़ाम्बिक पुर्तगाली
म्यांमार (बर्मा) बर्मी अंग्रेजी
नामीबिया अंग्रेज़ी अफ्रीकी
नैरू
नेपाल नेपाली मातृभाषा के रूप मँ बोलै जाय बला सब्भे भाषा
नीदरलैंड
न्यूजीलैंड

कोई नहीं (अंग्रेजी की वास्तविक स्थिति है)

निकारागुआ स्पैनिश
नाइजर फ्रेंच
नाइजीरिया अंग्रेज़ी
नियू
  • अंग्रेज़ी
  • नियुआन
नॉरफ़ॉक आइलैंड
उत्तर मैसेडोनिया
उत्तरी साइप्रस तुर्की
नॉर्वे *

नार्वेजियन

ओमान अरबी
पाकिस्तान उर्दू
पालाउ
फिलिस्तीन कोई नहीं (अरबी की वास्तविक स्थिति है)
  • अंग्रेज़ी
  • हिब्रू
पनामा स्पैनिश
पापुआ न्यू गीनिया
पैराग्वे
  • स्पैनिश
  • गुआरानी
पेरू
फिलीपींस अरबी (वैकल्पिक भाषा)
स्पेनिश(वैकल्पिक भाषा)
(+ 100 सँ अधिक अल्पसंख्यक भाषा)
पोलैंड पोलिश काशुबियन (पोमेरेनियन वोइवोडीशिप)
पुर्तगाल पुर्तगाली मिरांडी (टेरा डी मिरांडा)
कतर अरबी
रोमानिया रोमानियाई
  • अर्मेनियाई
  • जर्मन
  • हंगेरियन
  • रोमानी
  • रूसी
  • सर्बियाई
  • स्लोवाकी
  • तातारी
  • तुर्की
  • यूक्रेनी
  • अरोमानियन
रूस रूसी (33 भाषाएं)
रवांडा
सहरावी अरब जनतांत्रिक गणराज्य
  • तमाज़ाइट
  • अरबी
  • स्पैनिश
सेंट किट्स एंड नेविस अंग्रेज़ी
सेंट लूसिया अंग्रेज़ी
सेंट विंसेंट आरो ग्रेनाडाइन्स अंग्रेज़ी
सामोआ अंग्रेज़ी सामोन
सान मारिनो इतालवी
साओ टॉमे आरो प्रिंसिपे पुर्तगाली
सऊदी अरब अरबी
सेनेगल फ्रेंच
सर्बिया सर्बियाई (15 भाषा सिनी)
सेशेल्स
सिएरा लोन अंग्रेज़ी क्रिओ
सिंगापुर मलायी
स्लोवाकिया स्लोवाकी
  • बल्गेरियाई
  • चेक
  • जर्मन
  • हंगेरियन
  • पोलिश
  • रोमानी
  • रसिन
  • सर्बियाई
  • यूक्रेनी
स्लोवेनिया स्लोवेनियाई
सोलोमन द्वीप अंग्रेज़ी
सोमालिया अरबी सोमाली
सोमालीदेश
  • अरबी
  • अंग्रेज़ी
  • सोमाली
दक्षिण अफ्रीका
दक्षिण ओस्सेटिया जॉर्जीयन् जॉर्जीयन्
दक्षिण सूडान अंग्रेज़ी
स्पेन स्पैनिश
श्रीलंका सिंहला

तमिल

सूडान
  • अरबी
  • अंग्रेज़ी
सूरीनाम डच सरनन टोंगो
स्वीडन स्वीडिश
स्विट्जरलैंड
सीरिया अरबी कुर्द
ताईवान कोई नहीं (मंदारिन चीनी की वास्तविक स्थिति है)
ताजिकिस्तान ताजिक ताजिको रूसी
तंजानिया अंग्रेज़ी स्वाहिली भाषा
थाईलैंड थाई
टोगो फ्रेंच
टोकेलाउ
टोंगा
ट्रांसनिस्त्रिया
  • मोल्दोवन
  • रूसी
  • यूक्रेनी
त्रिनिदाद एवं टोबेगो अंग्रेज़ी
ट्यूनीशिया
  • अरबी
अरबी ट्यूनीशियाई
तुर्की तुर्की कुर्द तुर्कीशो
तुर्कमेनिस्तान तुर्कमेन तुक्रमेन रूसी
टुवालु
  • तुवालुआन
  • अंग्रेज़ी
युगांडा
  • अंग्रेज़ी
  • स्वाहिली[४] के अनुसार दूसरा अधिकारी
युक्रेन युक्रेनी भाषा
संयुक्त अरब अमीरात अरबी
यूनाइटेड किंगडम आरो क्राउन निर्भरता आदि। कोय्यो नाय (अंग्रेज़ी क वास्तविक स्थिति छै) अंग्रेज़ी
संयुक्त राज्य कोई नहीं (अंग्रेजी की वास्तविक स्थिति है) (28 भाषाएं)
उरुग्वे कोई नहीं (स्पेनिश की वास्तविक स्थिति है)
उज्बेकिस्तान उज़्बेकी रूसी
वनुआटु
  • अंग्रेज़ी
  • फ्रेंच
बिस्लामा
वैटिकन नगर इतालवी
वेनेजुएला
वियतनाम वियतनामी वियतनामी
यमन अरबी
जाम्बिया अंग्रेज़ी
ज़ांज़ीबार स्वाहिली
जिम्बाब्वे

एकरहो देखौ संपादन करौ

बाहरी कड़ी संपादन करौ

संदर्भ संपादन करौ

  1. संविधान का अफगानिस्तान (अध्याय 1, अनुच्छेद 16)
  2. २.० २.१ कांस्टीट्यूशन ऑफ तिमोर-लेस्ते, सेक्शन 13
  3. फ्रांस क संविधान (अनुच्छेद 2)
  4. संविधान